Puntentelling huurwoning

Wat is de puntentelling en waarom is het verstandig om deze te checken als u een woning wilt verhuren?

In Nederland hebben we te maken met het woningwaarderingsstelsel (WWS) ook wel bekend als puntentelling huurwoning. Met behulp van deze puntentelling wordt de maximale huur (excl. service- en stookkosten) bepaald voor zelfstandige en onzelfstandige woningen.

Zelfstandige woningen: hebben een eigen keuken, eigen opgang, eigen sanitaire voorzieningen.
Onzelfstandige woningen: delen de voordeur, de keuken en/of een badkamer (kamerverhuur).

Liberalisatiegrens

Als verhuurder bent u gebonden aan de maximale huurprijs, die op basis van de puntentelling voor een woning kan worden gevraagd. Dit tot aan de zogenaamde liberalisatiegrens, op dit moment ligt deze grens op €808,06. Dit is gelijk aan 136 woningwaarderingspunten (1 juli  t/m 31 december 2023) . Alle woningen die minder dan 136 punten hebben worden verhuurd als sociale huurwoning en zijn gebonden aan de huurprijs die uit de puntentelling komt. Woningen boven de liberalisatiegrens (136 punten), vallen in de ‘vrije sector’ hier ben je vrij om zelf de huurprijs te bepalen en dus af te wijken van de uitkomsten van de puntentelling.

Huurpunten

Het aantal punten van een huurwoning bepaalt dus de maximale huurprijs van de woning. Zelfstandige huurwoningen krijgen punten voor o.a. de oppervlakte van de woning, het aantal verwarmde ruimtes, sanitair, privé-buitenruimtes, lengte van het aanrechtblad, de afwerking van keuken of badkamer ect. Maar ook de WOZ-waarde en een goed Energielabel zijn onderdelen die zwaar meetellen.

Wat is het gevolg voor u als eigenaar als u zich niet aan de puntentelling houdt?

Het is erg belangrijk om voor de aanvang van een nieuwe huurovereenkomst te weten in welke huursector de woning valt en wat de maximale huurprijs is. De huurder heeft namelijk het recht om binnen een half jaar na de ingangsdatum van de huurovereenkomst de Huurcommissie in te schakelen voor een toets van de overeengekomen aanvangshuurprijs. Bij sommige contracten voor bepaalde tijd, kan dit zelfs nog tot een half jaar na afloop van het huurcontract. De Huurcommissie onderzoekt of de huurprijs volgens de regelgeving is vastgesteld. Als de huurprijs volgens de Huurcommissie niet correct is, kan de huurcommissie de huurprijs met terugwerkende kracht opnieuw vaststellen. Het gevolg kan zijn dat de verhuurder het te veel betaalde bedrag moet terugbetalen aan de huurder.

Puntentelling laten opstellen?

Huurhuis Beheer biedt nu ook de mogelijkheid om een puntentelling conform het WWS voor u op te stellen.

Om een zo’n zorgvuldig mogelijke puntentelling op te stellen vragen wij u de volgende informatie aan te leveren:

  • Geldig energielabel*
  • Meest recente WOZ waarde
  • Actueel plattegrond
  • Overzicht van de investering van de afgelopen 5 jaar

*Zonder geldig energielabel valt er geen nauwkeurige puntentelling op te maken. Bij verhuur is het zelfs verplicht om een geldig energielabel aan de huurder te overhandigen

Vervolgens wordt een afspraak ingepland voor inspectie van de woning. De woning wordt ingemeten met een digitale afstandsmeter. Alle onderdelen die punten opleveren worden genoteerd. Na de opname van de woning worden de gegevens verwerkt, de puntentelling opgemaakt en het rapport toegestuurd.

Tarief Puntentelling?

€199,- exclusief BTW

Contact

Wenst u meer uitgebreide en wellicht meer specifieke informatie, neem dan contact met ons op en laat u adviseren. Wij staan altijd voor u klaar. U kunt ons bereiken op 06-29055391 of stuur een e-mail naar contact@huurhuisbeheer.nl.