Samen huren: de regels

De regels

Bij wonen en huren spelen tal van wettelijke regels. Zo kunt u samen in een woning wonen, maar niet iedereen die in de woning woont is ook een huurder. Een kort overzicht van de belangrijkste regels.

 

Huurders en medebewoners

De Huurovereenkomst staat op naam van de huurder. De huurder is verantwoordelijk voor het betalen van de huur en het voorkomen van overlast. De huurder heeft huurbescherming en alle overige rechten en plichten van het huurrecht. Op een Huurovereenkomst kunnen maximaal 2 huurders staan. Staat uw naam niet op de Huurovereenkomst? Dan bent u medebewoner en geen huurder. U bouwt dus geen woonduur op. Het inkomen van een medebewoner kan wel meetellen als u verhuist. Als de huurder verhuist of overlijdt, dan kan de medebewoner niet in de woning blijven wonen. Ben u medebewoner en trouwt u met de huurder, dan wordt u automatisch ook huurder van de woning. Dit is ook zo bij een geregistreerd partnerschap. Als een van beide bij u van toepassing is, worden wij hiervan graag op de hoogte gesteld.

 

Uw partner komt bij u wonen?

Als uw partner bij u komt wonen, moet u toestemming vragen aan Huurhuis Beheer. Uw partner wordt niet automatisch ook ‘huurder’. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Na 2 jaar samenwonen, een wettelijke regel, kunt u aanvragen of uw partner ook huurder kan worden. Tip: Wilt u uitproberen of samenwonen bevalt? Kijk dan eens bij de informatie over ‘proef samenwonen’ bij Huisbewaring en kamerverhuur.

Samenwonen met iemand

Komt iemand bij u wonen? Dan moet u Huurhuis Beheer om toestemming vragen. Houdt u zich niet aan de regels dan is dit woonfraude.

 

Kinderen

Als u kinderen krijgt, hoeft u dit niet aan ons door te geven. Heeft uw kind eerder ergens anders gewoond en komt uw zoon of dochter weer bij u wonen? Dan vragen wij u dit aan ons door te geven. Kinderen zijn geen huurder maar medebewoner. Kinderen kunnen na 2 jaar geen huurder worden. De relatie is niet ‘duurzaam’, omdat ouders en kind niet de bedoeling hadden om altijd bij elkaar te blijven wonen.

 

Scheiden of einde samenwonen

Bij 2 huurders: Gaan 2 huurders uit elkaar en/of scheiden? Dan moet u dit aan ons doorgeven. Vertel ons ook wie in de woning blijft wonen. De huurder die achterblijft, moet in staat zijn de huur alleen te kunnen betalen. Lukt dit niet, dan blijven beide namen op de huurovereenkomst staan en blijft u samen verantwoordelijk voor het betalen van de huur. U kunt 12 maanden na het ingaan van de huurovereenkomst samen de huur opzeggen. Bij een huurder en een medebewoner: Gaan een huurder en een medebewoner uit elkaar dan blijft de huurder in de woning. De medebewoner heeft geen rechten op de woning.

Overlijden

Het overlijden van een huurder moet u aan ons doorgeven. Bij 2 huurders: Als de ene huurder komt te overlijden, bekijken wij of de andere huurder in de woning kan blijven wonen. De huurder die achterblijft, moet ook alleen aan de voorwaarden van de woning kunnen voldoen. Bijvoorbeeld aan de eisen voor het inkomen en in sommige gevallen aan de voorwaarde dat u mindervalide of senior (65+) bent. Bij 1 huurder en een medebewoner: Als de huurder overlijdt kunnen medebewoners die geen huurder zijn de huurovereenkomst niet overnemen. Het overlijden van medebewoners dient u ook bij ons te melden.

 

Informatie of wijziging doorgeven

Voor informatie of het doorgeven van een wijziging kunt u een e-mail sturen naar contact@huurhuisbeheer.nl of bellen naar 06-29055391.